Skip to content

KADIR JAŠE MOTKU UVJEREN DA JE Mercedes

  • Ovo je priča o Kadiru, koji je inače mnogo poznatiji po svom nadimku, Kadir Mercedes. On ima psihičkih ροteškoća i po cio dan jaše na motki na koju je zakačio retrovizor i mercedesovu zvijezdu.

Najljepše u cijeloj priči jeste to što je jedan ogromni grad u potpunosti prihvatio Kadirov san o Mercedesu (grad Malatija u Turskoj).

Kadir stoji na semaforu, parkira svoj “auto” na parkingu, ostali učesnici u saobraćaju daju mu prednost i u potpunosti ga poštuju.

  • Cijeli grad je prihvatio postojanje tog “Mercedesa”.

On svoju motku vodi u Mercedesov servis, a majstori mu potpuno ozbiljno govore o kvarovima. Jedan mu je čak ugradio kasetofon, drugi retrovizore, a treći mu “održava” srebrnu zvijezdu…

Kada se pogrešno parkira ili “prekorači” brzinu, saobraćajci mu “pišu” tikete, a ponekad ga pošalju i na tehnički pregled. Cijela Malatija, zajedno sa Kadirom živi njegovu priču.

Zar nije divno čuti da se jedan cijeli grad upravlja prema motki jednog čovjeka i to u vremenu kad negodujemo zbog parkinga i drugih sitnica.

Umije Kadir i da se naljuti

Jednom je odvezao svoju “limuzinu” na servis i majstoru je ispričao šta ga muči. Majstor je primio “vozilo” i rekao mu da dođe za dva dana. Kadir je došao u servis za dva dana, ali mu je rečeno da auto još nije gotov. Kada je došao narednog dana, majstor mu je opet rekao da nije gotov. Kada je Kadir opet došao i kada mu je majstor rekao da još nije gotov, ljutito mu je rekao: “Dosta je bilo! Vratite mi auto! Koliko dana idem kući pješke”.

Dobri narod Malatije pokazuje nam da dobrota još uvijek postoji.