Skip to content

Generacije se mijenjaju, a dobrih osobina BIVŠE DRŽAVE sjećaju se još samo rijetki

U neka ljepša vremena, odlazak na služenje vojnog roka je bila posebna čast i obaveza. Odlazili su kao mladići, a vraćali su se muškarci, spremni da “počnu sa životom”, zaposle se i zasnuju porodicu.

“Kako je bilo nekad”, mnogi će reći prisjećajući se detalja iz vremena bratstva i jedinstva. Danas toga nema, postoje uspomene, ali i njih sve manje.

Generacije se mijenjaju, a dobrih osobina bivše države sjećaju se još samo rijetki.

U početku je rok u JNA trajao dvije, tri ili četiri godine (u mornarici), takvo je stanje vrijedilo do 1952. godine, kasnije je trajao dvije godine, a u određenim rodovima tri godine. Osobe sa završenom srednjom ili njome izjednačenom školom, te višim obrazovanjem, imale su pravo vοjni rok obavljati tokom jedne godine.

SESTRA I BRAT (Jovanović Jela i Dragan) / SPLIT 1971. godine

Vremena su se promijenila, mnogo štošta bilo je nekad, a danas više ne.

Tako je i sa obavezom služenja vοjnog roka. Bila je to posebna obaveza, zvali su je i svečanom obavezom, a izbjeći je nisu mogli (premda su ponekad htjeli) ni oni koji su svojevremeno bili širom zemlje prepoznatljiva lica: glumci, muzičari i ostale javne ličnosti.

PRVA ŽENSKA KLASA VOJNIKA JNA

A da sve ovo ne bi postalo još jedno romantično veličanje ili besmislena jugonostalgija, nemojmo zaboraviti da sve ovo mačističko prepucavanje i zveckanje οružjem ima samo jedan ishod i da se na kraju sve ponovno svede na gomilu preplašenih klinaca koji se bore za sumnjive ideale starih guzonja koji će svoju djecu sigurno pospremiti što dalje.

Sjećate li se ovoga videa?