Skip to content

Gdje je pokret, tamo je i život: Ima 95 godina i najstarija je gimnastičarka na svijetu

U životu je zaista sve moguće, zavisi samo od toga koliko ste spremni da se izborite.

Najbolji dokaz je Njemica Johana Kas koja će ove godine napuniti 96, a ne samo da je i dalje vitalna, već je fizički neuporedivo spremnija i spretnija od mnogih 20-godišnjaka.

Johana je amaterska gimnastičkarka koja i u 93. godini na takmičenjima demonstrira zadivljujuću gipkost i snagu, a prije sedam godina se upisala u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija gimnastičarka u istoriji.

Johanina ljubav prema gimnastici počela je kad je imala 9 godina, a prvi put je na takmičenju nastupila 1934.

Nakon toga, gimnastika je bila zabranjena u njenoj zemlji jer se davala prednost timskim sportovima, pa se Johana prebacila na rukomet, u kom je takođe bila uspješna i sa svojim timom osvojila prvenstvo Istočne Njemačke 1954.

U to vrijeme se udala i u braku rodila tri ćerke, ali je ništa od toga nije udaljilo od njene prve ljubavi. Tako je odlučila da postane trener mladim gimnastičarima, da bi sa 57 godina, tačnije 1982, srela dvije stare prijateljice (mlađe od nje 4 i 5 godina) koje su je motivisale da sa njima ponovo počne da vježba i takmiči se.

Te godine je Johana osvojila mnoga regionalna takmičenja, a od tada je uspjela da kući odnese 11 medalja sa sportskih prvenstava u Njemačkoj, koja se održavaju svakih pet godina.

Za nju je, kaže, najponosniji trenutak bio kad je uspjela da pobijedi na gimnastičkom takmičenju sa 84 godine, i to u kategoriji u kojoj su sve ostale takmičarke imale 70 do 75.

Johanin životni moto glasi “Gdje je pokret, tamo je i život”.

Vodeći se time, do današnjeg dana nije prestala da trenira. Svaki dan vježbi posveti sat vremena, a osim gimnastike, voli i ples, plivanje, penjanje. Povreda se ne boji, a zahvaljujući redovnoj fizičkoj aktivnosti, nikad nije bila bolesna niti uzimala ljekove.

Recept za zdrav život koji bi svima savjetovala vrlo je jednostavan – vježbajte, spavajte najmanje 6 sati i jedite puno voća i povrća, prenosi CdM.