Skip to content

FŠCZ: Za prva 3 dana maja zabrana kretanja od 22.00 do 5.00, dozvoljen rad trgovina i malih obrta

Na jučerašnjoj 18. vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, doneseno je više odluka i naredbi.

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja, uveden je policijski sat, te se zabranjuje kretanje od 22.00 do 05.00 sati ujutro na području Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite.

Zabrana se NE odnosi na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, koje su radno aktivne i profesionalno angažovane u pravosudnim i drugim organima (sudije, tužioci, notari, asvokati), u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama FŠCZ, osobama kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, te osobe sa posebnim potrebama, prenosi Federalno ministarstvo zdravstva.

Donesena je i naredba kojom je potvrđena naredba od 24. aprila o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina kojima je dozvoljeno kretanje ponedjeljkom, srijedom i petkom, a osobama mlađim od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom., dopunjava naredbom koja se primjenjuje time da je do 15. maja ovim osobama dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu.

Dopunjenom naredbom sa rokom primjenom do 15. maja briše se tačka 2 kojom je i dalje dozvoljen rad trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama. Produžen je rok primjene i naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije. Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i izvan shopping – tržnih centara.

Za ove trgovine i uslužne djelatnosti koje pošinju sa radom propisano je da na ulazu moraju obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i obuće, a da je u unutrašnjosti obavezna upotreba zaštitne opreme u vidu maski i rukavica, te ukoliko je moguće, održavanje distance od dva metra. Poslodavcima je naloženo da svakodnevno prije otvaranja objekata izvrše njihovu dezinfekciju.

Naređuje se Federalnom ministarstvu zdravstva da, u saradnji sa zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše preporuke za sprečavanje infekcija tokom rada u trgovinama, kao i obrtima koji je ovom naredbom dozvoljen rad. Ova naredba se primjenjuje od 1. do 15. maja ove godine.

Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. maja ove godine.

I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pica i shopping-tržnih centara.

Izvor: Federalno ministarstvo zdravstva