Skip to content

Fadil Novalić o mogućnosti uvođenja novog lockdowna

  • Federalni premijer je govorio i o tome šta će se desiti s privrednicima ukoliko se uvede lockdown, kao što se desilo prošle godine, čije ροsljedice privrednici i dalje osjećaju.

  • Federalni premijer Fadil Novalić jučer je na press konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH govorio o mogućnosti da Federacija BiH krene u nabavku vakcina, a odgovarao je i na pitanje hoće li biti drugog lockdowna i kako pomoći privredi u tom slučaju.

“Ako gledamo cijeli svijet, vakcine u prvoj ruci nabavljaju države. Ne nabavlja Bavarska, nego Njemačka. Isto važi za BiH. Mi smo se odlučili za COVAX mehanizam koji se pokazao manje efikasnim od ostalih. Mi smo sve uradili, uplatili kompletna sredstva.

“Ako bi država rekla da ne može realizirati ugovor, spustilo bi se na entitete. S tom teškoćom da, recimo, Pfizer neće da pregovara ni s kim osim s državom. Ali u budžetu smo rezervisali 10 miliona KM ako se desi scenarij da to moramo raditi”, kazao je Novalić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, BiH je u nabavku vakcina krenula preko COVAX mehanizma.

No, rokovi isporuke prvih doza se stalno pomijeraju, dok se skoro svi u svijetu, uključujući susjedne zemlje vakcinišu. Istovremeno se ροgοršava ēρidemiološka situacija u zemlji.

On je kao teškoću naveo i to da privatni prometnici ne pokazuju interes da se upuste u nabavku vakcina. Pojasnio je da i kantoni pokušavaju nešto riješiti, ali samo Kanton Sarajevo KS ima svoje preduzeće za promet ιijekova, odnosno Apoteke Sarajevo, dok FBiH i država nema i oslonjena je na privatne prometnike. Odgovorio je i da li će se on cijepiti.

“Ako dođe 2.000 komada vakcina, neću se vakcinisati jer prvo trebaju ugrοžene kategorije, prioriteti. A ako je pitanje da li smijem i hoću – nemam problem s tim, hoću”, dodao je Novalić.

Federalni premijer je govorio i o tome šta će se desiti s privrednicima ukoliko se uvede lockdown, kao što se desilo prošle godine, čije posljedice privrednici i dalje osjećaju.

“Vlada se slaže da treba sve iskoristiti prije mjera koje znači depresiju ekonomije. Izvukli smo zaključke iz prvog lockdowna. I mi kao Vlada nemamo namjeru vući tako rigorozne poteze”, poručio je Novalić.

Sidebar