Skip to content

EU ne priznaje izbore u Bjelorusiji: Slijede sankcije

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u video brifingu da će uskoro biti uvedene sankcije “znatnom broju” pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i prijevare na izborima.

“Čvrsto stojimo iza bjeloruskog naroda da utvrđuje svoju sudbinu”, rekao je Michel.

Europska unija priopćila je danas kako planira uvesti sankcije bjeloruskim dužnosnicima, a čelnici 27 država složili su se da će biti potrebno novo glasanje nakon spornog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prilikom dolaska u sjedište EU u Bruxellesu, 19. 08 2020., za početak hitnog video sastanka na vrhu EU o krizi u Bjelorusiji. Foto: AFP/ Getty

♦ “Čvrsto stojimo iza bjeloruskog naroda da sami određuju svoju sudbinu”, rekao je Michel, ubrzo nakon zaključenja hitnog sastanka na vrhu s čelnicima EU.

“Želio bih se izravno obratiti bjeloruskom narodu, stojimo na vašoj strani za željom da ostvarite vaša temeljna demokratska prava i vašoj želji za mirnom, demokratskom i prosperitetnom budućnosti”, dodao je.

♦ Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je Lukašenku ponudio vojnu pomoć, telefonski je u utorak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Upozorio je Merkel i Makrona protiv stranog uplitanja u pitanja Bjelorusije, bliskog saveznika Rusije.

Regionalni stručnjaci uspoređivali su trenutnu situaciju u Bjelorusiji s političkim ustankom u Ukrajini prije šest godina, što je rezultiralo ruskom vojnom intervencijom i globalnim geopolitičkom sukobom.

Iz tog razloga vanjski promatrači pažljivo prate reakciju Rusije na krizu.

Moskva, tradicionalni saveznik Bjelorusije, rekla je da će biti spremna pružiti Lukašenku vojnu podršku ako bude potrebno.

♦ Andrei Illarionov iz Centra za globalnu slobodu i prosperitet Instituta Cato, rekao je za CNBC putem e-pošte da ne vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman intervenirati, ali dodao je da je to “vrlo oprezno” razmatranje.

Putin “bi želio Lukašenka zamijeniti nekim drugim koji bi bio puno lakši plijen, koji bi bio puno lakši partner da ispuni svoj plan za ujedinjenje”, rekao je Illarionov.

“Putin je definitivno vrlo zainteresiran za zadržavanje Bjelorusije u ruskoj sferi utjecaja, ali nije baš zainteresiran za zadržavanje upravo Lukašenka na vlasti”, dodao je Andrei Illarionov.

♦ Bjeloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovskaja je apelirala na čelnike Evropske unije da ne priznaju ono što je nazvala prevarantskim predsjedničkim izborima, rekavši Uniji da poštuje izbor bjeloruskog naroda.

“Pozivam vas da ne priznajete ove prevarantske izbore”, rekla je Tihanovskaja u svom video apelu. “Gospodin Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima naše nacije i svijeta.”

Tihanovskaja je rekla da je ona prava pobjednica izbora i da želi da se novi izbori održe pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

Prema službenim rezultatima, Svetlana Tihanovskaja dobila je oko 10% glasova.

Izvor: cnbc.com