Skip to content

Dr Branimir Nestorović: CINK i CRVENO voće su najbolji vid prevencije

Prof. dr Branimir Nestorović pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici „Tiršova”, govorio je o gripu, virusima, prirodnim lijekovima..

„Grip je popularna bolest. Prošla godina je donijela rezultate nekih novih istraživanja i promijenila naše mišljenje o gripu. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate grip, to u većini slučajeva nije bilo tako. Samo jednom u deset godina se može oboljeti od gripa. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip.”

Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvjesni omotač koji ih štiti tokom zime, te da ispod nule mogu da žive i do pola sata.

Ljeti, opstaju čak 10 sati. „Ako se neko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboljeti.” dodaje.

Doktor Nestorović navodi i da su istraživanja pokazala da nama virus gripa zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on „okreće” protiv nas.

Kada je riječ o djeci i visokim temperaturama on kaže da, ako je dijete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno. Tek ako je dijete kilavo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se javite ljekaru, a prethodno pokušajte da spustite temperaturu antipireticima i rashlađivanjem.

„Pokazalo se i da gomila prirodnih lijekova ima odlična dejstva. Konkretno, odlična stvar je zovasok od crne zove. U Izraelu je grupa naučnika pokazala da je vrlo dobra protiv gripa. Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može da bude otrovna. Sok mogu da konzumiraju i bebe.” – otkriva doktor Nestorović.

Takođe, sve crveno voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. Sve crveno voće – aronija, borovnica, ribizle, maline. To su antivirusni lijekovi i najbolji vid prevencije.

Osim toga, Američka akademija za porodičnu medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama – 5-7 mg za decu, 10-15 mg za odrasle, od oktobra do aprila. To je odlično kao prevencija i u liječenju respiratornih infekcija.

Cink stimuliše imunitet i blokira receptore gde se vezuju virusi, ali i bakterije. Zauzima njihovo mjesto i sprječava da se oni tu vežu.

Djeca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta rjeđe proliv, tri puta rjeđe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje su rasla.” – objašnjava doktor Nestorović.

Sidebar