Skip to content

DOŠAO NA IDEJU da ne radi ništa, a zarađuje 100 dolara dnevno!

Takanobu Nišimoto (48) iz Japana je prije nekoliko godina došao na originalnu ideju, osnovao je kompaniju tj. otvorio čudnu agenciju za veoma neobičan posao.

On naime zapošljava radnike koji su zaduženi samo da slušaju klijente koji ih nazovu, klijenti prepričavaju svoju svakodnevnicu, raspravljaju kako su proveli dan itd.

Nekima se ispunjavaju i želje za šetnju parkom, odlazak u ribolοv, odlazak na piće, sve u svemu pomoći nekome da se ne osjeća usamljeno.

Kompaniju koju je osnovao Takanobu se bavi većinom zapošljavanjem radnika, pretežno muškaraca, koji samo da sjede i pažljivo slušaju klijente.

Takanobu Nišimoto

Uglavnom su u pitanju muškarci koji imaju između 45 i 55 godina, a sat vremena njihovog slušanja košta 1.000 jena ili otprilike 10 dolara na sat.

Kad se sve sabere, vlasnik ove neobične i zanimljive “firme” dnevno zaradi i do 100 dolara, a da ne radi baš ništa osim da sluša svoje klijente, a skoro 70 odsto klijenata su žene.

Nashimoto na jednom od sastanaka

Nišimoto je na ideju za ovaj posao došao još prije pet godina, a danas za njega radi skoro 60 muškaraca širom Japana.

“Ljudi koji me iznajmljuju uglavnom traže da im pravim društvo sat, dva. Najčešće ih samo slušam ” izjavio je novinskim medijima Nišimoto, ističući primjer osamdesetogodišnje žene koja ga jednom nedeljno plaća da sa njom prošeta po parku.

Tu su još i klijenti kao što su pecaroši koji ga plaćaju da im pravi društvo dok čekaju da ulove ribu, studenti i mnogi drugi.

Nišimoto je oženjen i rekao je da je nekoliko puta razmišljao da prekine sa radom, ali da je shvatio da su mu njegovi klijenti potrebni isto koliko i on njima.

“Nikada ne znam šta će me pitati, ali je zbog toga i uzbudljiv posao. Nikada nisam imao problema sa klijentima, a doživeo sam puno emotivnih scena,” kaže Nišimoto.

Njegovim stopama je krenuo i Morimoto Shoji (37), za čije usluge klijenti plaćaju 95 dolara + troškove prijevoza da bi im on pravio društvo.

VIDEO: