Skip to content

Dobila sam ponudu da čuvam djecu u Austriji za 1.000 eura, a onda sam proživjela pakao!

Katarina (16) je prihvatila poziv od nepoznate žene da u Beču radi dva mjeseca kao bebisiterka za 1.000 eura. Ali, umjesto u Beču, završila je kao žrtva trgovine ljudima u kafani pored auto-puta, gdje su je primoravali da se bavi prostitucijom.

– Sve je počelo tako što nam se jednog dana u kući pojavila žena koja je tvrdila da joj treba bebisiterka za dvoje djece u Beču. Otac nije želio da me pusti da idem, bilo mu je sumnjivo, ali mama je bila uporna. Vjerovala je da je to dobra prilika za mene, a ja sam joj povjerovala – priča nesrećna devojka.

Poslije mnogo nagovaranja, dobila je dozvolu od oca, naročito kada im je ponuđeno 1000 eura unaprijed. Katarina je bila presrećna, ne znajući da u tom trenutku počinje pakao za nju.

– Do Beča nismo ni stigli. Žena koja me je vrbovala dovezla me je do neke kafane na auto-putu gde je čekao muškarac. Odmerio me i rekao da je dobro odabrala, da ću biti dobra za šipku. U tom trenutku sam shvatila šta mi se dešava – kaže Katarina.

Noću su je terali da igra na šipci i da se skida. A poslije toga je dolazilo ono najgore. U početku je odbijala muškarce koje su joj slali u sobu, ali oni bi se onda žalili.

– Davali su me mušterijama koje su sa mnom radile šta su htjele. A kada bih pokušala da se branim, došao bi čovek koji me držao zatvorenu i prebio bi me, često i silovao, tek da bi mi pokazao da nemam izbora – priča nesrećna devojka.

Ćutala je i nije pokušala da pobjegne jer su prijetili da će joj ubiti porodicu. Daleko od njih, ne znajući ni gdje se tačno nalazi, dane je provodila zaključana u sobi čekajući da rane zacele. Ali, to se nije dešavalo jer su zlostavljanja bila svakodnevna.

– Bojala sam se, ali kada su me posijle jednog od mnogobrojnih silovanja pretukli toliko da nisam mogla da ustanem, znala sam da moram da bježim. Imala sam sreće prvi put posle mnogo vremena jer nikoga nije bilo u kafani, istrčala sam i počela da trčim kroz šumu, iako me sve bolelo – priseća se.

U policiji joj je trebalo mnogo hrabrosti da ispriča šta je sve preživela.

– Shvatila sam posle nekog vremena da moram da kažem jer ako ja budem ćutala, neka druga devojka će završiti kao ja – kaže hrabra devojka.

Njena priča pokrenula je veliku akciju u borbi protiv trgovine ljudima. Udružili su se Fond UNITAS, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a. Snimljen je dokumentarac „Posmatrači“, reditelja Nikole Ljuce koji za cilj ima podizanje svesti o ovoj vrsti kriminala, kao i predočavanje načina prevencije trgovine ljudima.

VIDEO:

Katarinina priča jedna je od tri koje su obrađene u dokumentarcu, a u sve tri prikazani su modeli po kojima kriminalci vrbuju ljude, i sve tri su istinite.

VIDEO: