Skip to content

Djevojka iz Srbije naučila hrvatski za samo tri godine. Hrvati oduševljeni (VIDEO)

Hrvatska-radio televizija objavila je prilog o sedamnaestogodišnjoj Tei Lončar koja je “naučila jezik za samo tri godine tako dobro da može da ide na takmičenja”.

Prilog počinje riječima reportera koji je istakao kako “ekipa HTV dugo nije strepila na snimanju, kao pred sedamnaestogodišnjakinjom Teom” opisanom kao “vrsnom jezikoslovkom”.

“Pred Teom smo dobro pazili što i kako govorimo jer analizirala je svaku našu riječ”, rekao je HRT-ov novinar Edi Škovrlj.

Prilog je podijeljen na zvaničnoj stranici HRT Vijesti i vrlo brzo je privukao pažnju internet zajednice.

Iako je ideja priloga, izgleda, bila da se ukaže na težak život uspješne učenice, koja do škole prelazi tridesetak kilometara, dok joj četvoročlana porodica živi u izolovanom selu, u tome se nije uspjelo zahvaljujući naopakoj postavci priče od starta.

Umjesto životne priče o učenici koja uprkos sopstvenom i životnom iskustvu roditelja, mijenjanju sredine u osjetljivom uzrastu i uprkos preprekama koje su pred njom, uspijeva da bude najbolja učenica u školi, novinar hrvatskog javnog servisa priču postavlja na fascinantnom savladavanju “stranog” jezika.

Teina porodica se iz Kruševca u Karin vratila prije tri godine. Za kratak vremenski period ona je stigla i do županijskog takmičenja iz hrvatskog jezika.

“To je tako fascinantno kako je ona uspjela savladati hrvatski jezik toliko da ide i na takmičenja”, poručuju u Teinoj školi.

Tinejdžerka je ispričala i anegdotu, kada je na jednom takmičenju uradila tačno sve zadatke, da bi potom upitala: “A gdje ću sada da sjednem?” Odgovor koji je dobila bio je: “Sjedni gdje hoćeš.”

Zbog samog načina na koji je urađen prilog, on je izazvao niz ironičnih komentara, ali bilo je i onih koji su ohrabrivali učenicu da nastavi da niže uspjehe.

“Bravo curo, samo naprijed. Hrvatska gramatika, a ni jezik nisu laki”, napisala je jedna od komentatorki.

“Zaboga, pa to je isti jezik. Sličniji nego dalmatinski i standardni hrvatski. Ili, zagorski i dalmatinski dijalekti”, napisao je jedan Dušan.

“Žao mi je, pokušavate nam uporno nametnuti da smo različiti, ali nismo. Savršeno se razumijemo”, dodao je jedan korisnik Fejsbuka.

POGLEDAJTE PRILOG HRT-a:

Tea – vrsna jezikoslovka iz Karina

?Naučiti jezik u samo tri godine tako dobro da možete ići na natjecanja, uspjeh je i za vrsne jezikoslovce. A postigla je to sedamnaestogodišnja Tea Lončar iz Karina koja je materinski srpski zamijenila materinskim hrvatskim, nakon što se obitelj vratila iz Srbije. Najbolja je učenica obrovačke srednje škole i tu ne misli stati.

Posted by HRT Vijesti on Tuesday, 2 February 2021