Skip to content

Demonstranti u Bjelorusiji ne odustaju, vojska upozorava da će reagovati

Desetine hiljada antivladinih demonstranata izašlo je na ulice Minska, dok vlasti upozoravau da će vojska reagovati na bilo kakve opozicione nemire u blizini nacionalnih spomenika.

U Bjelorusiji su nastavljeni protesti protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji se održavaju svakodnevno od izbora održanih 9. avgusta.

Demonstranti nose crveno-bijele zastave, koje simbolizuju protivljenje Lukašenku, navodi Rojters.

Oni su marširali prema spomeniku žrtvama iz Drugog svjetskog rata, koji je bio okružen kordonom pripadnika bezbjednosnih snaga.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je preuzelo odgovornost za zaštitu takvih spomenika i da bi bilo kakvi nemiri u njihovoj blizini izazvali odgovor vojske.

Opisujući demonstrante kao “fašiste”, Ministarstvo je saopštilo da su spomen-obilježja žrtvama iz Drugog svjetskog rata sveta mjesta koja se ne smiju oskrnaviti.

Lukašenko, koji odbija ponovno održavanje predsjedničkih izbora, naredio je rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice.

Svetlana Tihanovska, protivkanditatkinja Aleksandra Lukašenka, poručila je da su se građani Bjelorusije promijenili i da će Lukašenko morati da ode prije ili kasnije.