Skip to content

Daliborka Stojšić: Jedna od najvoljenijih i najljepših Jugoslovenki

Daliborka Stojšić, bila je jedna od velikih muzičkih zvijezda i šou programa u bivšoj Jugoslaviji. U vrijeme prije nastanka grupe ABBA, ona je bila član kvarteta One i oni čija popularnost je bila velika i van granica tadašnje države.

Daliborka Stojšić i Josip Broz Tito

Jedna od najljepših i najvoljenijih Jugoslovenki, vanvremenska ljepotica, Daliborka Stojšić rođena je 1944. godine u Ćupriji, u tzv. „Češkoj koloniji“.

Daliborka Stojšić

Godine 1968. godine, postala je mis Jugoslavije, a 1969. godine, imala je i svoju prvu filmsku ulogu u filmu „Presađivanje osjećanja“, da bi kasnije ostvarila i neke epizodne uloge, navodi Wikipedia.

Daliborka Stojšić

Kao pjevačica najpoznatija je kao članica kvarteta One i oni, koju su, osim Daliborke, činili Lidija Kodrič, Minja Subota i Žarko Dančuo. Grupa One i oni je, osim u Jugoslaviji, bila izuzetno popularna i u Sovjetskom Savezu.

Turneje su trajale po nekoliko mjeseci, a o njihovoj popularnosti svjedoče brojni snimci. Osim sa grupom, Daliborka je nastupala i samostalno.

Daliborka Stojšić

Sa Milivojem Mićom Orlovićem i Dunjom Lango, sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, vodila je i čuveni festival „Beogradsko proljeće“. Pjevala je komponovane narodne i starogradske pjesme. Među poznatijim pjesmama su: Telefon, Blago tebi, Marko, Kiše su slutile naš rastanak, Đula… Iz braka sa Žarkom Dančuom ima sina Bojana.

Daliborka Stojšić

Daliborka je od 1981. godine u srećnom braku sa poznatim umjetnikom i vođom Narodnog ansambla RTS-a u penziji, i virtuozom na harmonici Branimirom Banetom Đokićem. Diplomirala je književnost u Beogradu na Filološkom fakultetu.

Ona je u jednom intervjuu iz 2017. izjavila da je prestala da pjeva zbog vulgarizacije estrade.

Daliborka Stojšić

Iste te godine je objavila svoju prvu zbirku pjesama “Lutka koja govori”. Pjesme je pisala godinama, a od ukupno 500, za zbirku je odabrala 150.