Skip to content

DA MRKVA POBOLJŠAVA VID IZMISLILI BRITANCI DA ZAVARAJU NACISTE

Vjerojatno ste čuli mit da će konzumiranje puno mrkve magično poboljšati vaš vid. Loša vijest je da je to potpuna laž. Dobre vijesti? Ta informacija je pomogla saveznicima da poraze naciste.

Evo istine:  Ako jedete mnogo šargarepe, vaša koža može postati narandžasta (tačnije, više žuta), a ovo je u medicini poznato kao xanthaemia. Isto tako, istina je da mrkva ima pozitivan uticaj na zdravlje vaših očiju jer je puna beta-karotena, organskog jedinjenja kojeg, zavisno o potrebi, naš organizam pretvara u vitamin A.

Pa zašto mislimo da nam mrkva pomaže da bolje vidimo?

Magazin Smithsonian izvještava o teoriji Johna Stolarczyka, kustosa Svjetskog muzeja mrkve (Da! Muzej mrkve postoji). Prema Stolarczyku, mit je počeo tokom Drugog svjetskog rata, kada su nacisti noću bombardirali London. Tada su, naizgled niotkuda, britanske kraljevske zračne snage počele obarati sve više nacističkih aviona. Kako su to napravili? Uz pomoć novog radara o kojem RAF (Royal Air Force), naravno, nije želio da itko zna. Vijest se širila brzo, a British Royal Air Force je morao odgovoriti javnosti na pitanje ‘kako?’, a pri tome sakriti pravu istinu. Smithsonian objašnjava:

RAF se oglasio, a za naglo poboljšanje vida (čak i noću) su optužili šargarepe. Oni su tvrdili da njihovi piloti jedu velike količine tog povrća koje su im znatno poboljšava vid.

Ali šargarepe nisu imale veze sa pravom istinom.

Royal Air Force je obarao više nacističkih aviona zbog nove tehnologije koju su tajno razvijali – radara. Prve radare Airborne Interception Radar AI, su počeli koristiti 1939. godine, a on je mogao detektovati neprijateljske bombardere i prije nego stignu do Engleskog kanala. Naravno, ovu moćnu novu tehnologiju su krili od nacista – i jednostavno sve svalili na šargarepe.

Na ovu propagandu nisu nasjeli samo nacisti, već i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno da uzgajaju i jedu šargarepu kako bi i sami bolje vidjeli tokom noći.

(Image courtesy of the World Carrot Museum)

Širom Velike Britanije su se organizovala takmičenja u pravljenju jela od šargarepe, pisali su se kuvari u kojima su se nalazila isključivo jela od šargarepe, a čak je i Volt Dizni napravio nekoliko crtanih filmova koji su promovisali ovo povrće.

Iako je britanska propaganda stvorila mit o tome da šargarepe mogu značajno poboljšati vid, moderna nauka nam kaže kako oni i nisu bili baš toliko daleko od istine. Iako od njih nećete bolje vidjeti, šargarepe će ipak pozitivno djelovati na cjelokupno zdravlje očiju.