Skip to content

DA LI BISTE ČUVALI PUTINA? Ovo su uslovi za tjelohranitelje ruskog predsjednika!

Pored Vladimira Putina ne može ni muva da proleti. U nekim momentima izgleda kao da ide sam, ali ga uvijek prati stotinu pari očiju.

Zato se samo pretpostavlja da o životu lidera Rusije svake sekunde brine najmanje 10.000 ljudi, pa Moskvu ne zabrinjava mnogo to što šefu Kremlja svakodnevno stižu prijeteće poruke.

Kuvari i degustatori

Među onima koji brinu o Putinu su visokoutrenirani komandosi, za koje ni njihove porodice ne znaju čime se bave, stotine agenata, ličnog obezbjeđenja, osoblja i osobe sa specijalnim zadacima, poput kuvara i degustatora hrane.

„Nevidljivi“ ljudi

Većina tih ljudi potpuno je nevidljiva, čak i kada Putin ide u zvaničnu posjetu nekoj zemlji, jer mnogi odlaze tamo i po nekoliko mjeseci ranije kako bi ispitali teren.

Nakon toga, agenti Federalne službe bezbednosti (bivšeg KGB), organ od oko dvadeset hiljada članova, prave analize i određuju plan kretanja predsjednika kada nije u rezidenciji u mjestu Novo Ogarjovo na periferiji Moskve.

– Nekada izgleda kao da Putin sam nonšalatno šeta, međutim, istina je da ga u tada posmatra stotinu pari očiju.

Uslovi za kandidate

Izgled njegovog ličnog obezbjeđenja strogo je propisan. Moraju da budu barem 20 centimetara viši od njega, ali da istovremeno ne budu upadljivi.

Za te ljude nikada ne biste rekli čime se bave. Mogli bi da budu i trgovci – ispričao je jedan ruski novinar.

Na čelu Putinove Federalne službe bezbjednosti već 14 godina nalazi se general Viktor Zolotov, čovjek koga bi i rijetko koji Rus prepoznao na ulici iako se na većini važnih događaja pojavljuje pored Putina.

On je osoba iz sjenke. Upoznao je Putina devedesetih godina i nakon što mu je bio sparing partner u boksu i džudou, ubrzo je postao i šef obezbjeđenja.

(Izvor: Dnevne.rs)