Skip to content
konac za zube

Često čistite zube koncem? Možda je bolje da prestanete!

Čišćenje zuba zubnim koncem može zubima učiniti više štete nego koristi ako se ne izvodi ispravo, tvrdi stručnjak za zube.

Ukoliko koristite konac pravilno, možete ukloniti komadiće hrane i naslaga između zuba. No, ako se naslage ne očiste, ostaci hrane među zubima se mogu nakupiti i iritirati desni, što uzrokuje upale i bolest, prenosi N1.

Međutim, mnogi ljudi pogrešno koriste konac i tako pritišću naslage između zuba prema dole, odnosno prema desnima, navodi Robin Seymour, profesor na Univerzitetu Newcastle.

Prema mišljenju Seymoura, druga uobičajena greška je korištenje konca naprijed – nazad što ne uklanja naslage i može traumatizovati desni.

Dodaje kako samo 17 posto odraslih osoba konac koristi redovno, što je u prosjeku od tri ili četiri puta sedmično. Umjesto čišćenja zubnim koncem, on preporučuje ljudima da koriste električnu četkicu za zube i vodu za ispiranje usta bez alkohola.

Posebno savjetuje korištenje vode za ispiranje usta koja sadrži cetilpiridinij hlorid i eterična ulja.

“Korištenje vode za ispiranje usta će biti jednako dobro kao i čišćenje zubnim koncem,” kaže Seymour. “Još jedna prednost ispiranja vodom za usta je da kada ispljunete, možete jasno vidjeti šta je uklonjeno iz usta,” kaže.

(tuzlanski.ba)