Skip to content

Čaša crnog vina ima isti efekat kao sat vježbanja u teretani: Ključ je u sastojku

Najnovije istraživanje Univerziteta Alberte u Kanadi kaže da efekat jedne čaše crnog vina može da se poredi sa satom vježbanja u teretani.

Stvar je u tome što resveratol koga ima u crnom vinu (ima antiinflamatorno, kardioprotektivno i antikancerogeno dejstvo, a takođe snižava i nivo šećera u krvi) može da oživi organizam kao sat vremena fizičkih aktivnosti.

Po riječima rukovodioca istraživanja Džejsona Dajka, ovo će omogućiti da održite tonus mišića, čak iako ne posjećujete teretanu. Resveratol povećava broj otkucaja srca i samim tim jača srce i čini skeletne mišiće jačim i izdržljivijim.

“Naravno, svi mi smo više nego jednom čuli za zdravu naviku da je dobro popiti jednu čašu crnog vina uz ručak, ali većina nikad nije ni razmišljala šta to zapravo znači”, kaže se u ovom istraživanju.

Čaša crnog vina

Suha crna vina koja su gusta i neprozirna, koja se prelijevaju plavičasto kada čašu okrenete svijetlu, najbogatiji su izvor flavonoida.

Mjera crnog vina i dalje ostaje ključ za razumijevanje ljekovitih učinaka; dvije čaše dnevno za muškarca i jedna čaša za žene.

Prema tome, svako zavaravanje logikom “više vina bolje djelovanje” je optička varka.