Skip to content

Brazilski predsjednik poželio dobrodošlicu 32 državljana iz pojasa Gaze

  • Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u ponedjeljak je poželio dobrodošlicu 32 državljana koje je njegova vlada uspjela spasiti iz pojasa Gaze, primivši ih u zračnoj bazi Brasilia, rekavši da ono što se događa u Gazi “nije rat, ovo je genοcid”.

U nedjelju su prešli granicu Rafah između Gaze i Egipta i odvedeni u Kairo, gdje su se ukrcali u predsjednički avion Embraer koji je posudio Lula i otputovali su u Brazil preko Las Palmasa u Španiji.

Lula je dočekao putnike zagrljajima i poljupcima nakon njihovog dolaska u ponedjeljak kasno navečer, pružajući podršku Brazilcima koji su još uvijek u pojasu Gaze ili koji stižu iz Pojasa Gaze i osuđujući izraelsko ubijanje civila u Gazi.

“Nikad nisam vidio tako brutalno, nehumano nasilje nad nevinim ljudima. Ako je Hamas počinio teroristički čin i uradio to što je uradio, država Izrael također čini nekoliko terorističkih akata ne vodeći računa da djeca nisu u ratu, da žene nisu u ratu”, rekao je Lula u kratkom govoru.

Let je bio deseti u operaciji koju je ta južnoamerička zemlja pokrenula prošlog mjeseca za repatrijaciju državljana u Izraelu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze nakon što je prošlog mjeseca u regiji izbio rat.

Letom u ponedjeljak ukupan broj spašenih iznosi 1.477 ljudi, uključujući troje Bolivijaca, 11 Palestinaca i jednog jordanskog državljanina, kao i 53 kućna ljubimca.

Medicinske vlasti u Gazi kažu da je potvrđeno da je tamo ubijeno više od 11.000 ljudi, od kojih su oko 40% djeca.

Većina stranih državljana koji su bili nastanjeni u Gazi, uz pomoć svojih ambasada i zemalja, uspjeli su da napuste žarište. Međutim, državljani Bosne i Hercegovine, njih oko 50-ak još uvijek čekaju na evakuaciju.

Prema pisanju Istrage, državljani BiH se nalaze u blizini graničnog prijelaza Rafah.

Tvrde kako su prepušteni sami sebi i navode da bh. vlasti ništa nisu poduzele kako bi ih evakuisali. Većina njih spava na ulici.

Prema pisanju Istrage, Dino Konakovic je odgovornost za evakuaciju bh. državljana prebacio na Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da pružaju aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze.

U međuvremenu, 54 bh. državljanina čekaju na evakuaciju više od 30 dana.