Skip to content

Bosanka pozitivna na koronu putovala za Njemačku u punom autobusu

Društvenim medijima u subotu se proširila vijest o državljanki BiH koja je zaustavljena na njemačkoj granici jer je bila pozitivna na koronavirus.

Naime, osoba inicijala Z.K. je krenula iz BiH za Njemačku autobusom sa 60-tak putnika.

Prοblem je nastao jer je rezultat testa koji je putnica dala na uvid bio napisan na latinskom jeziku te vozači nisu uvidjeli da je ona pozitivna na virus.

Putnica je bez problema uspjela preći granicu Hrvatske i Slovenije, ali ne i Njemačke gdje ju je zadržala njemačka policija, javlja Super radio Minhen.

Osobe koje su imale pravo boravka u Njemačkoj su mogle nastaviti put do svoga odredišta, dok su ostali putnici, njih 21, vraćeni nazad u BiH.

Iz kompanije “Kantić Touristik d.o.o.” koja je bila zadužena za prevoz putnika saopštili su kako planiraju pokrenuti tužδu protiv nesavjesne putnice radi ugrοžavanja žiνοta putnika i vozača te nastalih troškova organizacije povratka putnika kojima je bio odbijen ulazak u Njemačku.

– Test je bio preveden na njemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus – naveli su iz ove kompanije.

Ovaj slučaj ostavlja mnogo otvorenih pitanja.

Zašto zdravstvena ustanova koja je utvrdila da je osoba zaražena nije postupila prema pravilima i naložila karantenu istoj?

Kako je moguće prijeći državnu granicu Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije s pozitivnim testom na koronavirus?

Ostaje nepoznata i činjenica je li sama putnica bila svjesna da je zaražena.

Maida iz Kantić Touristika potvrdila je da je ukupno 38 putnika sa drugim autobusom krenulo prema odredištu, a ostalih 21 putnik koji nisu imali boravište u Njemačkoj su vraćeni sa autobusom za Bosnu i Hercegovinu.

Putnica s pozitivnim nalazom na korona virus uspjela je bez problema prijeći hrvatsku i slovensku granicu, a problem je tek otkriven na njemačkoj granici.

Posted by Super radio München on Saturday, 20 March 2021