Skip to content

Bizarni savjeti i preparati za ljepotu iz 19. i 20. stoljeća: Potrudite se da ne perete ruke!

Kada je Barkham Burroughs 1889. godine napisao enciklopediju zapanjujućih činjenica i korisnih informacija, posvetio je cijelo poglavlje “tajnama ljepote za dame”. Izdvajamo neke od bizarnih savjeta za ljepotu iz devetnaestog stoljeća.

Redovno perite oči!

Ništa nije atraktivnije od blistavih očiju. Najbolji način da to postignete jest “da ih operete sapunicom.” Ako vam pak smeta sapunica, parfemisanje očiju je razumna alternativa. Ako vam prva dva načina nisu pomogla, u 19. stoljeću bi vas takođe savjetovali da uzmete “pola tuceta kapi viskija i istu količinu kolonske vode, koji će vam učiniti oči blistavim.”

Nikada ne perite lice!

Ok. Oprali ste oči, ali šta je s licem? Prema savjetima iz 19. stoljeća, ne perite ga! Jednostavno trljajte kožu sa “mašću od glicerina” i “posušite kožom od divokoze ili pamukom.” Jedna “lijepa dama” je cijenjena, iako “nije oprala lice tri godine, a još uvijek je čista, ružičasta i slatka.”

Potrudite se da ne perete ni ruke!

U 19. stoljeću, dobro čuvane ruke su mekane, blijede, i jako, jako prljave. Crvene ruke možete izliječiti “namakanjem stopala u vruću vodu, što je češće moguće”, ali nipošto ne dodirujte vodu rukama. Kao i kod lica, koristite mast od glicerina, a kada se kupate, obavezno nosite rukavice! (Burroughs napominje da žene s raskošnim rukama “peru ruke jednom mjesečno.”)

Svaki dan provedite neko vrijeme gοli pored prozora

Ovo se također naziva kupanje parom, a pored samog ‘kupanja’, vjerojatno će izmamiti pozornost mnogih prosaca. Da bi se pravilno ‘okupala parom’, “dama se skine gola, sjedne u blizini prozora, i kupa se u toplim zrakama sunca.” Ako ste dama koja ne može dugo sjediti, savjetuje se da plešete. Kvalitetno kupanje parom traje najmanje sat vremena.

Sukcija

Lijepe usne su neophodne za ljepotu jedne dame. Djevojka treba početi razmišljati o obliku usana što je ranije moguće. Tanke usne se “lako mijenju sukcijom”, koja “povlači krv na površinu”, a tokom vremena daje “stalnu inflaciju.” Debele usne se “mogu smanjiti kompresijom.” Za ove postupke ne postoje detaljna uputstva.

Bonus savjet: Kupajte se često i ne perite kosu! Barem jednom sedmično, ali ako je moguće, dama treba da “se okupa ili očisti spužvom tri puta sedmično.” Voda je “štetna” za kosu. Umjesto pranja, “obrišite ručnikom prašinu od prethodnog dana”.

Početkom 20. stoljeća zapadno društvo je postalo opsjednuto ženskom fizičkom ljepotom. U tom periodu su industrija mode, kozmetike i plastične hirurgije doživjele svoj veliki procvat.

Na 20. stoljeće su se prenijeli mnogi stavovi o ljepoti iz 19. stoljeća. U viktorijanskom društvu, smatralo se da žena ima dužnost da bude lijepa. Kasnije je ‘dužnost’ žene pretvorena u njezinu želju da se izrazi i pokaže svoju kreativnost.

Foto: Pixelizam (sve slike)

20. stoljeće je uvelo neke modernije tretmane, iako su i oni, u usporedbi s današnjim, krajnje bizarni. Bοlne sprave su obećavale čarobne rezultate, kao što je na primjer metalni uređaj koji se montira na glavu i koji služi za natezanje nosa.

Jedan od glavnih elemenata u kojem se percepcija ljepote razlikovala u 19. i 20. stoljeću bila je kozmetika. U 19. stoljeću šminkale su se samo prostitutke, odnosno, sve žene koje su se šminkale smatrale su se prostitutkama.

Ipak, ovo se promijenilo kada su se glumice počele šminkati u kazalištima, a jednim od krivaca za nagli porast upotrebe šminke smatra se i jedna od prvih kozmetičkih kompanija Max Factor koja je kozmetiku učinila dostupnom široj javnosti.

Izvor: pixelizam