Skip to content

Bankrotiralo najbogatije kinesko selo: Imali su trokatnice i luks auto, a sad propadaju s dugom od 400 milijardi juana

Nekada davno, selo Huaxi, iz kineske provincije Jiangsu – bilo je siromašno, a onda je uslijedio preporod. U prošlosti se ovo selo zvalo i ‘prvo selo pod suncem’, iako je do 1970-ih bilo siromašno i ruralno.

Ali, tokom 1980-ih je uslijedio preokret, kada je predstavnik sela, koji je tada bio sekretar Komiteta Komunističke partije iskoristio reformu zemlje i politiku otvorenih vrata da se upusti u program kolektivizacije.

Devedesetih je pokrenuo “Huaxi grupu”, koja se sastojala od desetina kompanija u industriji čelika i tekstila, i ostvario ogroman profit.

Kako je Bussines Insider pisao prije sedam godina, najbogatije kinesko selo je također bilo i misteriozno.

Građani “komunističke utopije”, bili su vrlo bogati, ali nisu smjeli razgovarati s novinarima, radili su 7 dana u nedjelji, a BDP im je iznosio 56 milijardi dolara. Bili su druga najjača pokrajina u Kini. U “selu” od 30,000 stanovnika, tada je bilo 2000 “registriranih građana” za koje su govorili da imaju besplatno zdravstvo i obrazovanje.

Trokatnice od cigle ustupljene seoskim porodicama. © FRIDAY DIGITAL

Poslije je svaka obitelj u selu dobila luksuznu kuću i luksuzni automobil, i najmanje po 250 hiljada dolara na bankovnim računima, rekao je tada novinar stacioniran u Pekingu za nacionalne novine. Ali u slučaju da su željeli napustiti selo, ništa od toga nisu mogli odnijeti sa sobom.

Središnja vlada također ga je pohvalila kao “uzorno ruralno selo” kao najuspješniji primjer reforme i pozvali su japanske i druge strane dostojanstvenike da promiču prosperitet sela Huaxi u inostranstvu. Sve je bilo savršeno, međutim, …….

Počelo je propadanje sela Huaxi. Industrija čelika i tekstila koje su podržavale selo opale su i došlo je do iznenadne prevelike ponude.

Kvaliteta usluga koje se pružaju mještanima u skladu s tim je opala. U pokušaju da se nekako oporavi, selo je proširilo svoju djelatnost na financije, petrokemiju i otpremu, ali je na svakom koraku propadalo.

Otvoren 2011. godine, 328 metara visok luksuzni hotel ima ukupne troškove izgradnje od približno 67 milijardi jena. Ima krovni bazen i kino. © FRIDAY DIGITAL

U posljednjem financijskom kolapsu, 80% dionica Huaxi grupe prodano je investicijskoj kompaniji za samo 1 juan (0,13 Euro).

Huaxi Village nastavio je povećavati proizvodnju “zlatnih krava”, “zmajevih glava” i druge luksuzne robe niske vrijednosti, bez dugoročne strategije i primjenom ad hoc pristupa.

Krava s tonom zlatnih poluga ugrađena u luksuzni hotel prikazan na drugoj fotografiji. © FRIDAY DIGITAL

Kolaps sela, koji je došao kao rezultat njegovih nastojanja da izgradi goleme zgrade i rasprši novac seljanima, bio je “samoprouzročen”. S druge strane, “kineske vlasti su također krive”, kaže Kota Takaguchi, novinar upoznat sa situacijom u Huaxiju, za FRIDAY DIGITAL.

Početkom 21. vijeka bilo je jasno da je selo Huaxi zapalo u slijepu ulicu.

Duga cesta poput “Kineskog zida” koja okružuje selo © FRIDAY DIGITAL

No, vlastima je to bilo teško priznati zbog gradnje koja se naveliko reklamirala kao ‘najuspješniji primjer Kine’.

Natjerali su selo da produži život, a ono je zapalo u jadno stanje s dugovima od 8 triliona jena (400 milijardi juana) i nikako da se iz toga izvuče. Da smo nešto poduzeli u ranijoj fazi, šteta bi bila manja, kaže novinar.

“Uspješan model reforme i otvaranja” koji je vođen politikom vlasti sada je postao “najzaduženiji primjer neuspjeha”.