Skip to content

Arestović: Ukrajini je potrebno 60 višecijevnih raketnih bacača, mnogo više od šačice koju su do sada obećali

Ukrajini je potrebno 60 višecijevnih raketnih bacača – mnogo više od šačice koju su do sada obećale Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD – kako bi imala priliku poraziti Rusiju, kaže pomoćnik predsjedništva zemlje.

Oleksij Arestovič, vojni savjetnik ukrajinskog predsjednikovog šefa kabineta, rekao je za Guardian da, iako vjeruje da su raketni bacači “oružje koje mijenja igru”, nije dovoljno posvećeno da se preokrene tok rata.

“Što nas bude manje, to će naša situacija biti gora. Naše trupe će i dalje umirati, a mi ćemo i dalje gubiti tlo pod nogama”, osobito ako zemlje s desecima sustava “odluče donirati samo četiri ili pet”, rekao je Arestović.

U ponedjeljak je Britanija priopćila da će donirati pregršt lansera raketa M270, koji nose rakete s dometom od oko 50 milja, nekoliko dana nakon što je SAD rekao da će donirati četiri slična visoko pokretna topnička raketna sustava visoke mobilnosti bazirana na kamionima (Himars).

Arestović je rekao da je Ukrajini potrebno mnogo više višestrukih raketnih sustava (MLRS), koji imaju daleko veći domet od bilo čega u postojećem arsenalu zemlje.

On je rekao: “Ako dobijemo 60 ovih sustava, onda će Rusi izgubiti svaku sposobnost napredovanja bilo gdje, bit će mrtvi zaustavljeni. Ako dobijemo 40, oni će napredovati, iako vrlo sporo s velikim žrtvama; s 20 će nastavit napredovati ali s većim žrtvama nego sada.

Američka vojska ima 363 Himarsa i 225 raketnih bacača M270, a američki marinci imaju još 47, prema Međunarodnom institutu za strateške studije, dok Ujedinjeno Kraljevstvo ima 35 svoje verzije M270 – što ukazuje da bi moglo biti kapaciteta za više opskrbe u Ukrajinu.

Rusija je više puta govorila da će intenzivirati svoju ofenzivu u Ukrajini ako budu isporučene rakete većeg dometa. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je u ponedjeljak: Što je veći raspon oružja koje isporučujete, to će se dalje odmaknuti granica od koje bi neonacisti [Ukrajinci] mogli ugroziti Rusku Federaciju.

Vladimir Putin je u nedjelju rekao da će Moskva pogoditi “nove mete” u Ukrajini ako Zapad pojača isporuku oružja.