Skip to content

Alka: Jugoslavija je u 7 dana vakcinisala 20 miliona stanovnika

Alka Vuica osvrnula se na svom Instagramu na aktuelnu temu vakcinisanja. Pjevačica se prisjetila pandemije velikih boginja koja je sedamdesetih izbila na području bivše Jugoslavije.

“Ja sam imala 11 godina. U to ‘mračno vrijeme’ pojavila se bolest velike boginje. Jugoslavija je u sedam dana vakcinisala 20 miliona svojih stanovnika. Samo da se zna koliko je značio Imunološki zavod i koliko bi nam dobro došao u uzaludnim pokušajima nabave vakcina”, napisala je Alka.

“Danas bi nam puno bitnije bilo imati funkcionalan Imunološki zavod, nego četiri MiG-a. Biološki rât je naša stvarnost. A Evropa? Ne računajte na nju. Računajte na nas ili, što bi naši stariji rekli, ‘uzdaj se u se i u svoje kljuse’”, poručila je pjevačica.

“Bravo Alka”, “Svaka riječ vam je na mjestu”, “Tako je Alka”, složili su se pratitelji ispod objave.

Podsjetimo, epidemija velikih boginja u Jugoslaviji izbila je 1972. godine.

Vlasti su hitno proglasile izvanredno stanje, uvele karantenu u cijeloj državi, strogo ograničivši kretanje svim svojim stanovnicima. Provedeno je masovno cijepljenje svih stanovnika, bez ikakvih iznimaka, a u pomoć su pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju i svjetski poznatog epidemiologa Donalda Hendersona.

U dva mjeseca je epidemija bila gotova. Ograničenja su potrajala još neko vrijeme, nakon pojave posljednjeg zabilježenog slučaja bolesti. Prema ovom događaju je snimljen film Variola vera.

Dr. Allan Warner snimio je u Leicesteru dva dječaka zaražena istog dana velikim boginjama. Desni je cijepljen, lijevi nije.

Za dva tjedna, cijelokupna je populacija ponovno cijepljena. Do sredina svibnja 1972. zaraΖa je zaustavljena i stanje se normaliziralo. Za vrijeme epidemije, 175 je dobilo, a 35 ljudi preminulo od bolesti, prenosi Wikipedia.

https://youtu.be/Oez24M7vaqU