Skip to content

34 godine SKUPLJAO kamenčiće raznoseći poštu, te od njih IZGRADIO palaču

Kada se poštar Ferdinand Cheval 1879. godine spotaknuo od kamen, vjerovatno nije ni sumnjao da će mu ta naizgled sasvim obična nezgοda u potpunosti promijenjiti život.

Palais Idéal (Idealna Palača)/ Foto: Pixelizam (Sve slike)

Od tog trenutka, svaki dan tokom naredne 34 godine, Cheval je skupljao sitne kamenčiće dok je raznosio poštu, te od njih počeo graditi palaču.

Na kraju je izgradio masivnu palaču od kamenja i šljunka koja je privukla pažnju umjetnika kao što su Pablo Picasso, a sada pozdravlja oko 120.000 posjetitelja svake godine.

Cheval je napustio školu kada je imao 13 godina, oženio se, i zaposlio kao poštar u malenom gradiću u Francuskoj. 1879. godine, dok je raznosio poštu spotakeo se od kamen i umjesto da nastavi dalje, sageo se, podigao ga i ponio sa sobom.

Kamen mu je izgledao neobično lijep, pa ga je odnio kući i uskoro postao opsjednut njime. Sljedećeg dana, zastao je na istom mjestu, razgledao okolo i primjetio da tu ima još ljepog kamenja koje je počeo sakupljati, i ne sluteći da će oni postati temelj za njegovo životno djelo.

Palais Idéal (Idealna Palača)

 

Chevala su ovi kamenčići podsjećali na san koji je imao kao dijete, u kojem bi izgradio dvorac od istog kamenja koje je našao na putu – i jednog dana, odlučio je i da ga ostvari.

 

Palais Idéal (Idealna Palača)

 

Napravit će palaču inspirisanu pričama iz Biblije, u stilu arapske i alžirske arhitekture.

 

Palais Idéal (Idealna Palača)

Nakon 34 godine, oko 65.000 sati rada, i svakodnevnog sakupljanja kamenčića na svom putu, Cheval je ostvario svoj san i izgradio nevjerovatno arhitektonsko remek-djelo.

Počeo je sa izgradnjom fontane, a zatim je dodao jednu prostoriju. Nakon toga je napravio egipatsku grobnicu, orijentalnu pagodu, egipatski hram, i tri Diva koji podsjećaju na one sa Uskršnjeg otoka.

 

Palais Idéal (Idealna Palača)

Zatim je dodao je Hindu hram, švicarski chalet, srednjovjekovni evropski dvorac i džamiju.

Prvobitno je imao namjeru graditi grοbnice za sebe i za svoju ženu, ali par nikada nije bio sahranjen u njima.

Palais Idéal (Idealna Palača)

 

Kamen po kamen, Cheval je izgradio svoju palaču koju je nazvao Palais Idéal (Idealna Palača) bez ikakvog znanja o arhitekturi, zidanju ili bilo kakvoj gradnji.

 

Palais Idéal (Idealna Palača)

Ovaj projekt koji je napravio iz čiste ljubavi mu je omogućio da ostane zapamćen i nakon što je davno preminuo, jer palaču danas posjeti više od 120.000 ljudi, iako su ga u vrijeme izgradnje mnogi ismijavali…

Izvor: pixelizam