Skip to content

14 vrsta voća koje (vjerovatno) nikada niste probali

  • Iako vam se može učiniti da su naši marketi prepuni različitog izbora voća, to je ipak samo mali djelić onoga što nam priroda nudi.

U različitim dijelovima svijeta popularno je različito voće. Ono za koje možda nikada niste ni čuli, negdje u svijetu se svakodnevno konzumira.

Navodimo vam samo mali broj voćki koje vjerovatno nikada niste probali:

Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) dolazi porijeklom iz Indonezije i Malezije, a također prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobilo po malezijskoj riječi rambut koja znači kosa.

Mekano i hrskavo, sjeme je jestivo, ali samo kada je skuhano. Nekada se vjerovalo da je otrovno, ali u nedavnim studijama je zaključeno da ne samo da nije otrovno, već je i poprilično zdravo. Cijeli oguljeni plod, zajedno sa sjemenom, je jestiv.

Voće Baobaba / Adansonije

Ukus ovog voća je opisan kao “negdje između grejpa, kruške, vanilije.” Ima dvostruko više kalcija od mlijeka, bogato je antioksidansima, te ima šest puta više vitamina C od naranče.

U nekim dijelovima Afrike ovo voće se koristi već dugi niz godina, a jede se i sirovo i kuhano. Od njega se prave sokovi, a čak se koristi i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Evropskoj Uniji prodaja voća Baobaba postala je legalna tek 2008. godine.

Nangka

Nangka (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg!

Veoće je puno škroba i vlakana, a okus se može usporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuha. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa okusom ovog voća.

Drvena jabuka (Limonia)

Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njezin plod ima oklop koji je ‘tvrd kao kamen’. Plod je ljekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.

Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomiješana sa kokosovim mlijekom. Od njega se također pravi i jako popularno ljetno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje miješanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.

Cupuaçu

Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) je voće koje raste u tropskim prašumama Amazona, te se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na sjeveru Brazila.

Koristi se u proizvodnji slatkiša i slastica, zbog svog ‘čokoladnog ukusa sa okusom ananasa’, a pored toga ima i jako lijep miris. Smatra se super voćem jer je puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, ima devet antioksidanasa, kalcij, selen, kao i vitamine A i C.

Pitaya

Pitaya (pitaja) ili Zmajevo voće je vrsta kaktusa koji dolazi iz Meksika, Srednje i Južne Amerike, a također se uzgaja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i Izraelu, Kipru, Kini, i sjevernoj Australiji.

Meso pitaye, koje se jede sirovo, ima blago slatki okus i malo kalorija (opisano kao kivi ili lubenica). Sjeme se jede zajedno s mesom, a ono ima ‘orašasti’ okus. Od ovog voća se prave i sokovi i vino, dok se od njegovog cvijeća prave čajevi.

Ackee

Ackee (Blighia sapida) je voće porijeklom iz tropske Zapadne Afrike. Od kada je uvezeno na Jamajku postalo je jedan od glavnih sastojaka u jelima na Karibima, a također se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima u još nekoliko krajeva svijeta.

Ovo voće sadrži puno masnih kiselina, uključujući i omega 6 ulje. Nema kolesterola i zasićenih masti, a također sadrži dosta bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B i C, cinka, kalija, kalcija i vlakana.

Longan

Longan (Dimocarpus longan) je porijeklom iz Indomalazije, a uzgaja se u krajevima južne i jugoistočnoj Azije. Na malezijskom jeziku je poznato kao ‘mata kucing’ što u prijevodu znači ‘mačije oči’.

Ovo voće je slatko i sočno, a osim što se jede svježe, također se često koristi u istočnoazijskim juhama, grickalicama, slasticama, i slatko-kiseloj hrani. Prodaje se svježe ili sušeno, konzervisano ili u obliku sirupa. Suhi logan se često koristi u kineskoj kuhinji i medicini, gdje se vjeruje da ima opuštajući učinak na tijelo.

Physalis

Physalis (Solanaceae) raste u toplim umjerenim i suptropskim regijama širom svijeta. Tipični plod je sličan čvrstom paradajzu (po teksturi), a imaju blagi, osvježavajući kiselkasti okus.

Može se jesti sirovo ili koristiti kao dodatak desertima i salati, od njega se prave džemovi, kao i želei. Pored toga, može se i sušiti i poslužiti kao grožđice. U kineskoj medicini se koristi za kašalj, groznicu i upalu grla.

Vodena jabuka

Vodena jabuka (Syzygium samarangense) rasta na malajskom poluotoku gdje je poznata i kao jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka…

Unatoč svom imenu, vodena jabuka nema nikakve veze sa jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa se poredi sa lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.

Nipa

Nipa (Nypa fruticans) je voće koje raste na nipa palmama duž obala Indijskog i Pacifičkog oceana. Voće se često konzumira na Filipinima i u Maleziji gdje se od njega pravi i popularno alkoholno piće tuba, bahal ili tuak.

Sjemenke nipe su poznate kao Attap chee, a u gore navedenim državama se koriste kao dodatak desertima. Pored toga što je jestivo, ovo voće je i odlična glavna sirovina za dobivanje biogoriva.

Bodljikava kruška

Opuntia /opuncija (lat. Opuntia) je rod kaktusa koji broji više od 250 vrsta koji većinom potječu iz Amerike. Plodovi opunite se zovu bodljikave kruške, jestivi su, koriste se u medicinske svrhe, a dodaju se kolačima i želeima.

S obzirom da raste na kaktusu, nije uvijek jednostavno doći do bodljikave kruške. Ali ipak se isplati uložiti malo napora, s obzirom da je nagrada slatka voćka koja miriše kao lubenica i koja je puna vitamina C, vlakana i kalija.

Yangmei

Yangmei (Myrica rubra), što u prijevodu sa kineskog znači ‘planinska breskva’ je vrsta jagode sa porijeklom iz Kine.

Može se jesti sirovo, sušeno, konzervisano i natopljeno u baijiu (Kineski liker), a od njega se također prave i alkoholna pića. U Evropi se može pronaći sok od Yangmei koji se prodaje pod imenom “Yumberry”. Ovo voće ima jako široku primjenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.

Akebi

Akebi (Akebia quinata) raste u sjevernom Japanu i sazrijeva tek kasno u jesen. Raste na divljoj lozi i, za mnoge Japance, ono je simbol promjene godišnjih doba.

Kada je voće zrelo i spremno za jesti, ono se samo ‘otvori’. Dok je unutrašnjost jako slatka, kora je opet gorka, ali se i ona koristi u prehrani. Listovi se koriste za čaj, a od stabljike na kojoj akebi raste pletu se korpice.

Izvor: Pixelizam

Sidebar